Zece trenuri au fost anulate din cauza închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti, în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente, iar altele circulă pe o rută ocolitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de CFR Călători, circulaţia trenurilor din Moldova este afectată de ploile abundente din ultimele ore.
Niciun tren nu este blocat, însă din cauza închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti, judeţul Vrancea, au fost anulate zece trenuri, respectiv R 5201 Pufeşti - Siculeni, IR 1658 Adjud - Bucureşti Nord, IR 1650 Adjud - Bucureşti Nord, R 5401 Marasesti - Paşcani, R 5102 Adjud - Pufeşti, R 5101 Marăşeşti - Adjud, R 5104 Adjud - Mărăşeşti, R 5301 Mărăşeşti - Adjud, R 13796 Adjud - Focşani şi R 5203 Mărăşeşti – Adjud.
De asemenea, circulaţia trenurilor între Paşcani – Bacău – Adjud – Mărăşeşti şi retur (magistrala 500) se desfăşoară pe rută ocolitoare prin Paşcani – Iaşi – Vaslui – Tecuci – Mărăşeşti şi retur (magistrala 600).
Traficul feroviar între Ghimeş şi Lunca de Mijloc (secţia 501) este întrerupt din cauza inundării terasamentului.
Până la reluarea circulaţiei în condiţii de siguranţă, pasagerii sunt transbordaţi cu mijloace auto.
În ultimele 24 de ore, doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa, fiind luaţi de viitură, iar alţi două sute au fost evacuaţi de pompieri din casele lor din cauza inundaţiilor, se arată într-un comunicat al MAI.
"În judeţul Bacău, o sută de persoane au fost evacuate preventiv din localităţile Mărgineni, Helegiu, Brătila şi Livezi.Alte 38 de persoane, dintre care 19 adulţi şi 19 minori au fost salvate din situaţii critice. În localitatea Livezi un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.", se notează în comunicat.
Cea de-a doua persoană decedată este din judeţul Vrancea, aici situaţia fiind gravă în localitatea Rugineşti.
"În judeţul Vrancea o situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Rugineşti, unde viitura produsă ieri de pe râul Trotuş acoperă încă 3 kilometri pe DN2 şi pe ruta feroviară spre Adjud. Tot în localitatea Rugineşti o persoană a fost găsită decedată, fiind surprinsă de viitură", anunţă MAI.
În judeţul Neamţ, 64 de persoane au fost evacuate din localităţile Straja, Tarcău şi Hangu. În noaptea de joi spre vineri au fost evacuaţi preventiv zeci de oameni din mai multe localităţi şi din judeţul Galaţi, aici situaţia fiind gravă în localitatea Brăhăşeşti.
Sunt în continuare fără curent electric patru localităţi dintre care două sunt din judeţul Neamţ şi câte una din judeţele Harghita şi Suceava.
"În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiţi peste 7.000 de angajaţi, dintre aceştia peste 4.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti intervenind în cursul nopţii trecute în localităţile afectate", se mai adaugă în comunicatul MAI.
În ultimele 24 de ore, 89 de localităţi din judeţele Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Suceava şi Vrancea au fost afectate de ploi şi inundaţii
În intervalul menţionat, în judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani ploile vor avea caracter torenţial şi se vor depăşi local 50 l/mp şi izolat, mai ales în zona de munte, 80...100 l/mp.
Totodată, alte şapte judeţe (Harghita, Covasna, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi) sunt sub avertizare cod galben de ploi până vineri la ora 21.00. Meteorologii anunţă că se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15...20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali precipitaţiile vor depăşi 40...50 l/mp.
În paralel, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Buzău, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, valabilă de joi de la ora 16.00 până sâmbătă la ora 12.00.
Aproape 80 de persoane din comunele Helegiu şi Livezi, judeţul Bacău, au fost evacuate, de joi până vineri, din cauza creşterii debitului râului Tazlău, numărul total al localităţilor afectate de inundaţii fiind de 33, din calea apelor fiind, totodată, salvate 41 de persoane.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că pompierii militari băcăuani au acţionat pentru salvarea a 41 de persoane, din care 20 de copii, dar şi pentru evacuarea a 79 de persoane şi a bunurilor acestora din comunele Helegiu şi Livezi, din cauza creşterii debitului râului Tazlău.
El a spus că toate persoanele evacuate au fost cazate la rude şi prieteni, pompierii militari fiind sprijiniţi în acţiunile lor pentru evacuarea persoanelor de jandarmii din cadrul IJJ Bacău.
Potrivit lui Grecu, circulaţia rutieră pe Drumul European E85 a fost afectată, joi seara, de aluviunile aduse de ape, pe raza localităţii Valea Seacă şi s-a intervenit timp de trei ore, împreună cu echipe de la Secţia de Drumuri Naţionale Bacău, reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Valea Seacă, dar şi poliţiştii pentru decolmatarea aluviunilor pe o distanţă de aproximativ 400 de metri.
Vineri dimineaţa nu mai erau drumuri cu circulaţia închisă în judeţ, dar transportul se desfăşoară cu dificultate în zona comunei Helegiu, pe Drumul Naţional DN11.
Totodată, de joi seara pe calea ferată circulaţia se desfăşoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricţie de viteză pe un singur fir.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a adăugat că vineri dimineaţa în judeţ erau nealimentate parţial cu energie electrică cartierul Văsâieşti din municipiul Moineşti, comuna Dofteana, zona Salina a oraşului Târgu Ocna şi comuna Ghimeş, fiind afectaţi 252 consumatori.
Pompierii militari din Bacău au intervenit şi în judeţul Vrancea, în satul Feldioara din comuna Tănăsoaia pentru evacuarea apei din două gospodării.
Pentru limitarea efectelor, alături de pompieri au acţionat 144 poliţişti, 46 jandarmi şi 49 de voluntari, a menţionat Grecu care a subliniat că în judeţ a fost operaţionalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor MAI-ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ-, dar şi cu reprezentaţi din cadrul Instituţiei Prefectului Bacău.