Curtea Europeană a Drepturilor Omului discută dosarul în care sirianul Muhammad al-Nashiri a reclamat deţinerea sa într-o închisoare CIA din România. Teroristul, acuzat că a atacat distrugătorul USS Cole, a depus o plângere la CEDO, în 2012, împotriva României în care afirma că a fost torturat la București, într-o închisoare a CIA. Statul român a negat în permanență existenţa unor astfel de locuri pe teritoriul său.
În 20 aprilie 2011, Departamentul de Apărare al SUA a anunţat că Abd al-Rahim al-Nashiri a fost acuzat, în temeiul Legii comisiilor militare (Military Commissions Act) din 2009, printre altele pentru „omucidere cu încălcarea dreptului războiului” şi de „terorism” pe baza faptului că ar fi fost unul dintre lideri în atacul împotriva navei USS Cole din Yemen din 12 octombrie 2000. Atacul s-a soldat cu moartea a 17 marinari americani, dar și cu rănirea a 40. Totodată, Abd al-Rahim al-Nashiri a fost implicat în atacul împotriva petrolierului francez MV Limburg din Golful Aden din 6 octombrie 2002, în urma căruia a murit un membru al echipajului.
Considerat unul dintre liderii grupării Al-Qaeda, al-Nashiri a fost capturat la sfârşitul lunii octombrie 2002, în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. El ar fi fost transferat în mai multe închisori CIA din lume – în Thailanda, Polonia, Maroc și Afganistan. Bărbatul susține că a fost mutat și într-un centru de detenție CIA secret din București, care se afla în subsolul unei clădiri guvernamentale. Teroristul ar fi stat în închisoarea din țara noastră, denumită “Bright Light”, între 6 iunie 2003 și 6 septembrie 2006, transmite b1.ro
Acuzația că România a găzduit o închisoare secretă a CIA a fost făcută prima dată dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat „că existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România” şi a constatat că România poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare, se arată un nou raport intitulat „Globalizing Torture” şi dat publicităţii marţi, 5 februarie 2013, de Open Society Justice Initiative.