Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, au descoperit, la data de 14 iunie 2016, cantitatea de 352 kg frunze uscate de Henna.
Ca urmare a analizei de risc proprii efectuată asupra unui transport expediat din Tanzania, către o firmă din Romania, existând suspiciunea că marfa ar putea conţine substanţe interzise la deţinere (droguri, precursori sau alte substanţe psihoactive), s-au prelevat probe în urma cărora s-a constatat că întreaga cantitate reprezintă droguri de mare risc, respectiv KHAT.
Actiunea s-a efectuat în colaborare cu ofiţeri de poliţie judiciara din cadrul DIICOT – Serviciul Antidrog.
KHAT este un derivat din planta Catha Edulis, ce conţine alcaloizi stimulanţi de tip amfetaminic (cathina, cathidina sau cathinona), nocivi pentru organism.
În Africa de Est şi Peninsula Arabiei, consumul de khat surclasează consumul de cafea. Frunzele sunt în general mestecate sau infuzate. Vândut sub formă de „păpuşă”, khat-ul este deseori consumat în colectivitate de aşa-numiţii „mâncători de salată”. Se consumă cu apă, ceai, mentă sau o băutură gazoasă pentru a facilita înghiţirea amestecului lichid.
Efecte: Prima fază este euforică, o stare de excitaţie, stimulare şi de mare locvacitate. Apoi se instalează faza de iluzii şi depresia, toropeala, insomnia, lipsa poftei de mâncare. Dacă dependenţa fizică faţă de khat este discutabilă, dependenţa psihică este certă. În ţările din Cornul Africii, folosirea khat-ului, legală sau tolerată, este un fenomen social. Majoritatea locuitorilor „pasc” khat. Repercusiunile economice şi problemele de sănătate sunt considerabile. Este responsabil de grave tulburări digestive, de boli cardiovasculare şi de tulburări mentale ireversibile.