Oamenii de ştiinţă au demonstrat că Marea Piramidă din Giza este uşor deformată, datorită unei erori pe care constructorii au făcut-o în urmă cu peste 4.500 de ani.
Specialiştii au aflat că latura vestică a piramidei este mai lungă decât cea estică, ceea ce înseamnă că baza construcţiei nu are o formă pătrată perfectă, deşi aşa pare când este observată de la distanţă. Iniţial, piramida faraonului Keops fusese învelită în blocuri de calcar, însă, de-a lungul timpului, acestea fie s-au erodat, fie au fost reutilizate.
O echipă formată din specialişti ai Fundaţiei de Cercetare Glen Dash şi ai Asociaţiei de Cercetare a Egiptului Antic au realizat o serie de măsurători complexe, pentru a înţelege cum arăta Marea Piramidă din Giza înainte ca blocurile de construcţie în care era învelită să dispară.
Primul lucru pe care cercetătorii trebuiau să îl facă era să identifice poziţia blocurilor de calcar, căutând urme ale prezenţei acestora şi examinând zonele de la baza piramidei. Specialiştii au aflat astfel că, iniţial, construcţia avea la bază între 230,295 şi 230, 373 lungime, însă acum partea estică are între 230,378 şi 230,436 metri lungime, ceea ce înseamnă că cea din urmă este mai lungă decât latura estică cu aproximativ 14,1 centimetri.
Deşi aceasta nu este o eroare imensă, iar piramida nu are o formă înclinată foarte evidentă, specialiştii spun că ea este, totuşi, o dovadă a unei greşeli făcute de muncitori în urmă cu peste 4.500 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat, încă o dată, că egiptenii antici erau constructori formidabili.