China nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte suveranitatea sa, a declarat vineri preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul unei festivităţi de celebrare a 95 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez (PCC), într-un context de tensiuni cu SUA şi Filipine, informează AFP.
În faţa unei adunări de înalţi oficiali chinezi, în imensa incintă a Marelui Palat al Poporului de la Beijing, Xi Jinping a dat asigurări că PCC îşi va menţine puterea absolută, va întări armata ţării şi îşi va accentua rolul pe plan internaţional.
'Nicio ţară străină nu trebuie să se aştepte că vom înghiţi hapul amar al atingerilor la adresa intereselor noastre de suveranitate, de securitate sau de dezvoltare', a subliniat preşedintele chinez.
Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care SUA au trimis în ultimele luni nave militare să patruleze lângă insulele aflate sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud.
'Noi nu provocăm probleme, dar nici nu ne temem de ele', a insistat Xi Jinping, referindu-se cel mai probabil la SUA.
Beijingul îşi revendică suveranitatea asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, spre marea nemulţumire a altor ţări riverane, printre care Filipine, aliat al Washingtonului.
La solicitarea Manilei, Curtea Permanentă de Arbitraj cu sediul la Haga se va pronunţa în 12 iulie asupra unui diferend maritim în care Filipine se confruntă cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.
Xi Jinping a estimat, de asemenea, că fenomenul corupţiei constituie 'cea mai mare ameninţare' actuală la adresa Partidului Comunist Chinez şi a îndemnat la o 'purificare totală a mediului politic al partidului'.
De la instalarea sa la putere, la sfârşitul lui 2012, preşedintele chinez conduce o vastă campanie anticorupţie care a vizat deja numeroşi înalţi oficiali chinezi.
Primul congres al PCC a avut loc la 1 iulie 1921, în concesiunea franceză Shanghai, partidul având la acea dată numai 50 de membri. Astăzi, partidul numără peste 88 de milioane de membri, a anunţat vineri publicaţia oficială chineză China Daily, adică 7% din populaţia chineză.
Xi Jinping a pledat de asemenea pentru un rol mai mare al Beijingului în 'guvernarea mondială', exprimându-şi dorinţa ca 'înţelepciunea chineză' să amelioreze gestionarea marilor dosare internaţionale.
Discursul lui Xi Jinping, care conţinea peste 20 de referinţe la 'marxism', a fost urmată de interpretarea 'Internaţionalei' de o fanfară de alămuri, titrează agerpres.ro.