Afirmație ULUITOARE a unui oficial: Pensionarii primesc pensii prea mari! Ce motive sunt invocate
Autor:
Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 09:36
Sursa foto: rfi.ro
Problema pensiilor este una foarte delicată în România. Zilnic sunt provocate discuții cu privire la modul în care aceste pensii vor fi plătite, dacă mai pot fi plătite, de către cine și pentru cât timp pentru că nu mai e un secret pentru nimeni că de la an la an cresc transferurile de la Bugetul de Stat către Bugetul Asigurărilor de stat de unde se plătesc pensiile.
Niște declarații foarte interesante despre acest subiect au fost făcute de șeful Consiliului Fiscal, Ionu Dumitru, care în cadrul unui interviu pentru RFI susține că ”pensionarii de acum primesc o pensie mai mare decât posibilitățile financiare alebugetului în sine, iar pensionarii din viitor vor primi o pensie mai mică decât ar putea să susțină bugetul la momentul respectiv, pentru că în acest moment se fac niște împrumuturi ce vor trebui acoperite în viitor.”
El susține că pensia pe care o vor primi generaţiile următoare va avea o putere de cumpărare extrem de mică, chiar dacă viitorii pensionari (actualii contribuabili) cotizează lunar cu procente importante din venit. O soluţie ar fi accesarea pensiilor private, spune președintele Consiliului Fiscal:
”Este deja o cifră foarte mare. Discutăm de peste 2,5% din PIB. În ultimii ani creșterea a fost mai lină, dar anul trecut, după reducerea de CAS, așa cum era absolut inevitabil, deficitul a crescut. Pensiile au crescut mai repede decât venituile pe care le colectăm în sistemul de pensii. În acest context deficitul s-a adâncit destul de mult.”
Demonstrația:
SURSE - Liviu Dragnea a identificat marii dușmani din INTERIORUL PSD și ALDE
”Numărul de contribuabili este prea mic pentru a putea acoperii pensiile celor care au dreptul să primească pensii în momentul de față. Evident că pe termen lung este o problemă. Deja este o problemă și pe termen scurt, în condițiile în care vedem că acest deficit se tot adâncește. Dintr-o perspectivă a echității intergeneraționale ar trebui ca aceste deficite să fie zero. Adică, să plătim pensii atât cât avem resurse pentru a le plăti. Atât cât încasăm din contribuția la asigurările sociale. Noi, înregistrând deficite pe care le acoperim prin subvenții de la bugetul de stat, nu facem decât să transferăm această povară pe generațiile următoare. Poate părea foarte cinic ceea ce spun, dar, pensionarii de acum primesc o pensie mai mare decât posibilitățile financiare ale bugetului în sine, iar pensionarii din viitor vor primi o pensie mai mică decât ar putea să susțină bugetul la momentul respectiv, pentru că în acest moment se fac niște împrumuturi ce vor trebui acoperite în viitor. Oricum, ciferele demografice, așa cum vă precizam, arată foarte prost pentru toată Europa și, în particular, pentru România.”, spune Ionuț Dumitru în demonstrația sa.
Potrivit argumentației sale populația ar trebui încurajată să apeleze la alte forme de acumulare - pensiile private, pentru că actualul sistem nu va mai putea garanta pensii cu care să și te descurci în momentul în care contribuabilul de azi va ajunge să fie pensionarul de mâine.
CITESTE