Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Actor] Alan Rickman
#1
Alan Rickman    
                               
[Image: alan_rickman_680590l_1600x1200_n_371ba5fe.jpg]

Este unul dintre cei mai apreciati actori de film, televiziune si teatru din Marea Britanie. 


A jucat în Mesmer pentru care a fost ales ’Cel mai bun actor’ la Festivalul Filmului de la Montreal. Pentru Sense & Sensibility (Ratiune si simtire) si Michael Collins a obtinut nominalizãri la premiul BAFTA si pentru Robin Hood: Prince of Thieves a obtinut premiul BAFTA pentru rol secundar. Alte filme: Blow Dry, The Search for John Gissing si Play (r. Anthony Minghella). Pentru interpretarea cãlugãrului rus enigmatic în filmul realizat de HBO Rasputin, Rickman a obtinut în 1996 premiile Emmy, Globul de Aur si SAG. 

În calitate de regizor de teatru, Rickman a lucrat la Wax Acts cu Ruby Wax în West End si The Winter Guest de Sharman MacDonald atât la West Yorkshire Playhouse cât si la teatrul Almeida în Londra. A regizat apoi adaptarea pentru marele ecran The Winter Guest, cu Emma Thompson în rolul principal, la care a fost si co-scenarist alãturi de MacDonald. Filmul a fãcut parte din selectia oficialã pentru Festivalul Filmului de la Venetia câstigând trei premii iar mai târziu a obtinut premiul pentru ’Cel mai bun lung-metraj’ la Festivalul Filmului de la Chicago. 



În aceeasi mãsurã, Rickman este celebru si pentru munca depusã în teatru. Ca membru al Royal Shakespeare Company (RSC), el a jucat în Les Liaisons Dangereuses atât în West End cât si pe Broadway unde a fost nominalizat la premiul Tony. Tot pentru RSC a mai jucat în: Memphisto, Troilus and Cressida, As You Like It, Love’s Labours Lost, Anthony and Cleopatra, Captain Swing si The Tempest. 


Pentru Teatrul National, Rickman a jucat în Anthony & Cleopatra, si a avut rolul principal în Hamlet la Riverside Studio în regia lui Robert Sturua, apreciatul regizor al teatrului Rustaveli din Georgia. Rickman a mai apãrut de trei ori la Festivalul de la Edinburgh - în The Devil is an Ass si Measure for Measure, Brothers Karamazov care atunci a avut turneu prin Uniunea Sovieticã si Tango at the end of Winter de Yukio Ningawa care mai târziu a fost transferatã în West End aducându-i lui Rickman premiul Time Out pentru ’Cel mai bun actor’. Rickman va juca în curând în piesa Private Lives (r. Noel Coward) la Albery Theatre.


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)