phpBB3 există de mult timp pe "piaţă", dar eu unul am avut decât recent ocazia de a-l instala, şi am avut grijă să fac nişte capturi pentru a le putea prezenta celor interesaţi. Pentru mulţi instalarea unui astfel de forum e o joacă de copil… articolul se adresează tuturor celorlalţi cititori . Pe situl phpBB.ro se găseşte deja un astfel de ghid de instalare, dar poate unii vor alternative de prezentare. Să o luăm cu începutul: descărcaţi mai întâi arhiva cu phpBB3 şi despachetaţi-o undeva local. Descărcaţi şi pachetul pentru limba română, care vă va ajuta dacă preferaţi româna englezei. Fişierele cu pricina trebuie să ajungă în subdirectorul language, evident într-un subdirector ro, cum sunt deja puse fişierele. Încărcaţi fişierele pe server (în rădăcină, dacă situl este de fapt un forum; sau într-un subdirector unde doriţi forumul, nu trebuie să îi spună neapărat phpbb).
Încărcând situl în navigator veţi avea un "vrăjitor" (wizard) care vă va conduce pas cu pas în proceul de instalare. Nu uitaţi să alegeţi limba română din lista din dreapta-sus. Dacă nu apare înseamnă că nu aţi copiat (bine) fişierele pentru limba română. Veţi vedea în acea pagină cerinţele de început. Printre altele citim că avem nevoie de:
Încărcând situl în navigator veţi avea un "vrăjitor" (wizard) care vă va conduce pas cu pas în proceul de instalare. Nu uitaţi să alegeţi limba română din lista din dreapta-sus. Dacă nu apare înseamnă că nu aţi copiat (bine) fişierele pentru limba română. Veţi vedea în acea pagină cerinţele de început. Printre altele citim că avem nevoie de:
- Tipul bazei de date – baza de date pe care o veţi folosi. De regulă este MySQL, dar depinde de ce vă oferă serviciul de hosting.
- Numele serverului de găzduire a bazei de date sau DSN-ul acesteia.
- Portul serverului bazei de date – în majoritatea cazurilor acesta nu este necesar.
- Numele bazei de date – Dvs aţi creat-o anterior, deci trebuie să îl ştiţi.
- Numele de utilizator şi parola bazei dedate – datele de autentificare pentru a accesa baza de date.
Acum este cazul să introduceţi datele pentru conectarea la baza de date. Acestea le-aţi pregătit probabil din timp. Fiţi doar atenţi ce unde scrieţi. Dacă ceva nu aţi indicat bine vi se va semnala acest fapt şi nu veţi putea trece mai departe.
Pasul următor e simplu dar esenţial: stabiliţi un nume de utilizator pentru administrator, alegând şi o parolă şi indicând şi o adresă de email. Mai apoi, dacă aţi permis scrierea la config.php, se vor scrie datele de configurare în acest fişier. Dacă nu aţi dat acces, vi se va oferi fişierul spre descărcare şi publicare manuală, via FTP. Şi uite aşa am ajuns deja la pasul 6 din 8! Se numeşte: Setări avansate. Brrrr…. Vă sperie? Din fericire în majoritatea cazurilor lăsaţi aşa cum este setat. Oricum, nu strică să citiţi – doar e în limba română – pentru a vedea dacă doriţi ceva să fie diferit de modul implicit. Reţineţi că aceste setări le veţi avea şi din panoul de administrator, deci nu e vorba de decizii pe viaţă!
Urmează crearea tabelelor – nu e treaba Dvs, se ocupă "instalatorul" şi ajungeţi la mesajul de final. Veţi fi felicitat şi vi se va atrage atenţia asupra două opţiuni: convertirea unui forum existent (versiunea 2.x) sau pornirea cu noul forum. De asemenea veţi fi rugat să ştergeţi directorul install. Dacă aţi făcut totul bine veţi ajunge mai departe la panoul administratorului, care arată ca mai jos. Totul în română, bine grupat… Trebuie să recunosc că îmi place cum arată, se mişcă şi funcţionează phpBB3. Despre noutăţile aduse de versiunea 3 faţă de versiunea 2 scriam acum un an, aici. Sunt multe lucruri în mod fericit aduse de această versiune 3, iar eu aş pune pe primul loc introducerea ataşamentelor şi modul mai complex de controlare a discuţiilor, avertismente şi celelalte.
Nu a fost greu, nu? Dacă aveţi probleme cu instalarea vă recomand să apelaţi la comunitatea phpBB.ro, şi nu neapărat la noi.