Rezolutia a fost aprobata cu 372 de voturi pentru, 124 impotriva si 5 abtineri. Comisia Europeana a salutat joi Parlamentul European, pentru 'viteza sa de reactie', potrivit AFP. 'Calea este acum deschisa pentru ca in Consiliu (de ministri de interne ai UE) sa se adopte propunerea noastra' la 22 septembrie, a reactionat executivul european intr-un comunicat, facand presiuni asupra statelor membre 'sa ia deciziile necesare'.
Procedura de urgenta, stipulata in articolul 154 din Regulamentul de procedura, a fost propusa de presedintele legislativului european Martin Schulz si aprobata de plen la deschiderea sesiunii. 'Actuala criza a refugiatilor ne obliga (...) sa actionam rapid', a spus miercuri Martin Schulz, sustinut de presedintele comisiei pentru libertati civile, Claude Moraes, care i-a invitat pe deputati 'sa arate solidaritate europeana in ceea ce priveste criza refugiatilor' in votul de joi.
Inaintea votului de joi, vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca 'este foarte recunoscator Parlamentului European pentru ca a inteles urgenta situatiei'. 'Acum, Consiliul trebuie sa actioneze. Este un imperativ umanitar. Nu este vorba sa se deschida toate frontierele, dar nu putem uita cine suntem si care sunt valorile noastre. Nu putem sa ne prefacem ca nu-i vedem pe cei care fug din calea razboiului', a spus Timmermans.
EFE aminteste ca Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia sunt statele membre care resping fatis sistemul de cote obligatorii propus de Comisia Europeana.
Ranko Ostojic a precizat ca tara sa le ofera migrantilor o calatorie sigura pana la centrele de primire din jurul capitalei, Zagreb, dar a precizat ca persoanele care nu solicita azil vor fi considerate imigranti ilegali.
El a mentionat ca 6.500 de persoane au intrat in Croatia in ultimele 24 de ore.
''Croatia nu va putea primi mai multi oameni'', a declarat presei Ostojic, in orasul Tovarnik, situat la granita cu Serbia.
Pe de alta parte, forte de ordine croate au fost desfasurate in jurul unui hotel, situat in suburbiile Zagrebului, unde sunt gazduiti sute de migranti. Unii dintre acestia strigau ''Libertate! Libertate!'', dupa cum au aratat imaginile televizate, in timp ce altii aruncau suluri de hartie igienica de la balcoanele si ferestrele hotelului.
sursa: stirile pro tv